Tłuszcz który odchudza

Olej kokosowy ma jak na tłuszcz bardzo niezwykłą właściwość - jego spożywanie pomaga...stracić na wadze. Brzmi to paradoksalnie, ale jest prawdą. Przekonali się o tym kilkadziesiąt lat temu farmerzy w Stanach Zjednoczonych. Kiedy jeszcze nie znano dokładnie właściwości tego oleju, próbowali oni dodawać go do karmy dla świń, z nadzieją, że zwierzęta przybiorą na wadze. Ku ich zaskoczeniu, świnie nie tylko nie utyły, ale nawet pozbyły się zgromadzonej w organizmie tkanki tłuszczowej.

Wydawałoby się to paradoksem – i w istocie nie mogłoby się to zdarzyć w przypadku żadnego innego tłuszczu. Niezwykłe właściwości oleju kokosowego wynikają z jego specyficznej budowy. 98% tłuszczów, które spożywamy, zbudowanych jest z bardzo dużych cząsteczek, zawierających 18 i więcej atomów węgla. Aby mogły one zostać przyswojone przez organizm, muszą zostać rozbite na mniejsze części, które są transportowane wraz z krwią do tkanek, w których się odkładają, przyczyniając się do wzrostu poziomu cholesterolu i otyłości. Tymczasem kwasy tłuszczowe znajdujące się w oleju kokosowym mają łańcuchy średniej długości, składających się z 8, 10 lub 12 atomów węgla. Cząsteczki tej wielkości nie muszą być dzielone na mniejsze fragmenty - trafiają one bezpośrednio do komórek, gdzie zostają spalane, zamieniając się na czystą energię.

Spożywany olej kokosowy nie tylko zatem nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i cholesterolowych złogów, lecz zawarte w nim kwasy tłuszczowe są swego rodzaju „baterią” dla organizmu. Jednym z eksperymentów wykazujących te właściwości oleju jest przeprowadzone przez amerykańskich naukowców doświadczenie na myszach. Podczas trwającego 6 tygodni testu jeden z gryzoni otrzymywał normalny pokarm, zaś dieta drugiego została wzbogacona o olej kokosowy. Codziennie umieszczano zwierzęta w basenie z silnym prądem wodnym i mierzono czas, po którym myszy będą na tyle wyczerpane, że walka z nurtem przekroczy ich siły. Na początku różnice były nieznaczne, lecz wkrótce przekonano się, że gryzoń karmiony olejem kokosowym podejmował próby ratunku długo po tym, jak jego towarzysz na normalnej diecie stracił siły.

Tłuszcz z kokosa jest zatem znakomitym naturalnym środkiem energetyzującym, który może z powodzeniem zastąpić różnego rodzaju sztuczne suplementy. Organizm, któremu dostarcza się tak efektowny środek, nie będzie odczuwał zapotrzebowania na słodkie przekąski, co wydatnie wpłynie na odzyskanie kontroli nad wagą.

Olej kokosowy przyspiesza przemianę materii, przywracając prawidłowy metabolizm, przez co przyczynia się do redukcji nadwagi spowodowanej złą przemianą materii. Tempo metabolizmu produktów na bazie średniej długości kwasów tłuszczowych również zostało zbadane eksperymentalnie: osoby biorące udział w doświadczeniu podzielono na dwie grupy. Obydwa otrzymały posiłki o takiej samej kaloryczności, lecz jeden z nich zawierał długie łańcuchy kwasów tłuszczowych, a drugi średnie. Po 6 godzinach zbadano tempo przemiany materii: w drugim przypadku było 6 razy większe.
Olej kokosowy jest do tego stopnia skuteczny w przyspieszaniu metabolizmu, że nie tylko pomoże zachować smukłą sylwetkę, lecz także przyspieszy usuwanie tłuszczów już zmagazynowanych w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Poprawa przemiany materii będzie skutkować nie tylko wzrostem energii, lecz także dodatkowo zwiększeniem poziomu odporności.

Oprócz pozytywnego wpływu na metabolizm olej kokosowy jest także znacznie mniej kaloryczny niż inne oleje. 100 g tego produktu dostarcza 680 kcal, podczas gdy w 100 g pozostałych olejów znajdziemy aż 900 kcal. Mniejsza kaloryczność, przyspieszenie metabolizmu – wszystko to sprawia, że olej kokosowy jest idealnym produktem dla osób, które chcą stracić na wadze. Mają one duże szanse na powtórzenie sukcesu jednego z autorów książek o dobroczynnych właściwościach kokosa. Nie chcąc bazować na czystej teorii, postanowił on przekonać się na własnej skórze, jakie efekty będzie miało zastąpienie olejem kokosowym wszystkich spożywanych tłuszczów. Wyeliminował z diety oleje roślinne, masło, margarynę… Poza tym nie dokonywał żadnych innych zmian w diecie, nie zaczął też prowadzić aktywniejszego trybu życia. Spadek wagi nie nastąpił wprawdzie szybko, ale był nieustanny – po 6 miesiącach „eksperymentator” był chudszy o prawie 10 kg.

Olej kokosowy jest o tyle uniwersalny, że można nim zastąpić nie tylko tłuszcze do smażenia, ale także masło czy margarynę. Dzięki temu dokonanie zmian w codziennej diecie nie będzie trudne. Wiele osób cierpiących na nadwagę marzy o cudownej pigułce która uczyni ich szczuplejszymi i wydają ogromne pieniądze na suplementy, które nie skutkują – tymczasem taka pigułka istnieje w naturze. Rośnie po prostu na palmie kokosowej.